De 30 beste Europese dividendaandelen in 2022

De “Noble 30” is een selecte groep van Europese dividend aristocraten die hun dividend minimaal al 20 jaar verhoogd hebben. Ik beschouw deze bedrijven als het neusje van de zalm als het gaat om de beste internationale Europese dividendaandelen.

De criteria om voor deze lijst in aanmerking te komen zijn het volgende:

 • ze hebben minimaal hun dividend behouden tijdens de Financiele crisis van 2008. Ze hebben hun dividend minimaal behouden en bij voorkeur verhoogd sinds 2016
 • het is een gerenomeerd multinationaal bedrijf met een minimale marktkapitalisatie van 5 miljard.

Deze lijst is beperkt tot 30 aandelen om het overzichtig te houden. Bedrijven die ik reeds geanalyseerdheb zijn gelinkt naar het desbetreffende artikel.

De Noble 30 – Europese Dividend Aristocraten Index

 1. Nestle SA
 2. Unilever NV
 3. Munich Re AG
 4. Air Liquide SA
 5. Halma Plc
 6. Total SA
 7. Sage Group Plc
 8. L’Oreal SA
 9. Coloplast A/S
 10. Roche AG
 11. Wolters Kluwer NV
 12. Diageo Plc
 13. Fresenius SE
 14. Henkel AG & Co KGaA
 15. Spirax-Sarco Engineering Plc
 1. SAP SE
 2. Croda International
 3. Chubb Ltd
 4. Koninklijke DSM NV
 5. Philips NV
 6. Assa Abloy A/B
 7. Novartis AG
 8. Lindt & Sprungli AG
 9. Castellum AB
 10. Novo Nordisk A/S
 11. Fresenius Medical Care AG
 12. Hermes International
 13. Sanofi SA
 14. Novozymes A/S
 15. British American Tobacco

Verdere statistieken per dividendaandeel (bijv. dividendrendement) tref je verderop in dit artikel


Inhoudsopgave

Een korte introductie
Vanwaar deze naam?
De Noble 30 Index – Basis Statistieken
Investeer automatisch in de Noble 30 index
Statististieken
Conclusie


[mailerlite_form form_id=3]

Europese dividend aristocraten – een korte introductie

Ik ben altijd wel een beetje jaloers geweest op de Amerikaanse dividend aristocraten. Naar mijn mening was er nooit echt een vergelijkbare lijst beschikbaar met Europese aandelen.

Bijvoorbeeld, Amerikaanse dividend aristocraten zijn dividendaandelen die hun dividend minimaal 25 jaar verhoogd hebben. Daarnaast hebben ze minimaal een marktkapitalisatie van 3 miljard dollar. Europese dividend aristocraten hebben als minimale vereiste een dividendgeschiedenis zonder verlagingen van 10 opeenvolgende jaren.

Eerlijk gezegd is dat niet echt iets speciaals, want het is makkelijk voor een bedrijf om hun dividend te groeien in een van de langste bull markten ooit. Daarom vind ik het belangrijk dat bedrijven laten zien dat ze ook met tegenslag om kunnen gaan. Een goed voorbeeld daarvan is de financiele crisis van 2008 en de meest recente pandemie.

Een 10 jaar track record is daarom te weinig voor mij om volledig overtuigd te raken over de toewijding aan dividenduitkeringen door een bedrijf. I verwacht daarom meer!

Dit is de reden waarom ik 30 van de beste Europese dividendaandelen heb geselecteerd. Al deze bedrijven hebben bewezen dat hun dividend altijd veilig was. In ieder geval sinds de financiele crisis en ze hebben een marktkapitalisatie van minimaal 5 miljard Euro.

Het is echter niet zo gebruikelijk voor Europese bedrijven om zo loyaal te zijn aan het dividend. Europese beursgenoteerde bedrijven hebben meestal een dividendbeleid om een bepaald percentage van hun winst uit te keren. Dit is een van de voornaamste redenen dat dividenden snel weer verlaagd worden in tijden van crisis. Er is simpelweg minder winst om uit te betalen conform hun dividendbeleid.

Dat gezegd hebbende, tijd nu om de Noble 30 index te introduceren!

Vanwaar deze naam?

The noble 30 zijn vrij unieke Europese dividendaandelen. Ze hebben klasse en ze behoren tot de beste bedrijven in hun markt. Daarnaast zijn ze tot nu toe erg betrouwbaar geweest ten opzichte van hun dividenduitkeringen. Het zijn ook vaak bedrijven met een hele rijke geschiedenis. Soms zelfs daterend tot ver in de 19e eeuw.

Ze zijn echter ook niet perfect als een dividendaandeel wanneer we het vergelijken met de Amerikaanse dividend aristocraten. Af en toe komt het voor dat ze hun diivdend een jaartje bevroren hadden. Wat mij betreft is dat OK. Zolang ze het dividend maar niet verlagen want voor een dividendbelgger betekent dat hetzelfde als een salarisverlaging. Daarom is het eigenlijk ook misleidend om ze een Dividend Aristocraat te noemen.

Ze hebben echter eén ding gemeen: het zijn echt unieke Europese dividendaandelen.

Dat is waarom ik ze de Noble 30 noem.

Ik vind deze naam veel toepasselijker, want Aristocraten hebben hun titel simpelweg geèrfd van hun voorouders. De edelen (vertaald vanuit de Amerikaanse term `Noble`) hebben hun sociale status echter verkregen tijdens hun level terwijl ze vaak nog steeds als `normale` mensen beschouwd werden. Een goed voorbeeld daarvan zijn ridders. Wat mij betreft past dat veel beter met mijn kijk op het leven.

Maar waarom slechts 30 Internationale dividend aandelen en niet meer?

Allereerst maakt een limiet een groep als deze exclusief.

Daarnaast is 30 ook een ideaal getal om een mooi mandje van te maken. Het geeft meer dan voldoende diversificatie en tegelijkertijd is het nog behapbaar om bij te houden. Dit zijn vaak ook kwalitatief sterke bedrijven met een goede focus op aandeelhoudersrendement.

Wat dat betreft kunnen we dit het Europese alternatief van de Dow Jones index beschouwen. Of beter gezegd, de Noble 30 Index 💪

De Noble 30 – Belangrijkste dividend gerelateerde statistieken

Aandelenprijzen fluctueren continue en dat heeft invloed op het dividendrendement percentage. Dit is de reden waarom ik het in een Google Sheet heb opgeslage. Dit zorgt er voor dat ik het kan automatiseren en dat de waardes zo acuraat mogelijk zijn.


Voetnoot:

* Het aantal jaren gemarkeerd in licht oranje zijn aandelen waarvan ik niet de volledige dividend geschiedenis heb kunnen achterhalen. . Het aantal jaren dat je hier ziet is het resultaat van online onderzoek en het dient daarom als het minimaal aantal jaren. Laat het me a.u.b. weten als je bewijs hebt dat het bedrijf nog langer een groeiend dividend heeft uitbetaald. Ik zal dan meteen de informatie in deze lijst bijwerken.

Automatisch investeren in de Noble 30 via Trading212

Heb jij interesse om in de Noble 30 index te investeren alsware het een ETF was?

Dan heb jij geluk, want dat kan nu via de European Noble 30 pie” en “auto-invest” functie van Trading212! Ik ben zelf onlangs begonnen met het automatisch beleggen van 250 Euro op maandelijkse basis 👇

De “pie” bestaat al uit 29 van de 30 Europese dividendaandelen uit deze lijst. Castellum A/B ontbreekt nog, omdat het via Trading212 nog niet mogelijk is om te handelen Zweedse aandelen.


Noble 30 Statistieken

Laten we ook eens kijken naar wat algemene statistieken van de Noble 30 index 👇

Statistieken Noble 30. 30 European dividend aandelen

De verdere ontwikkeling van deze lijst.

I beschouw deze lijst van Europese internationale dividend groeiaandelen een eerste goede versie. Het heeft me erg veel tijd aan onderzoek gekost om deze lijst samen te stellen. Ik heb meer dan 200 aandelen geanalyseerd en hun investor relations websites bezocht om er voor te zorgen dat al deze data zo correct mogelijk is.

Nu is de juiste tijd om deze lijst verder te ontwikkelen. Laat het me daarom gerust weten als je fouten tegenkomt of als je verdere suggesties hebt.

Zelf zal ik deze lijst ieder kwartaal evalueren om te kijken of er wijzigingen plaats dienen te vinden. Dividendverlagingen zijn de voornaamste reden waarom een bedrijf van deze lijst zou kunnen verdwijnen. Laten we hopen dat dit na de recente pandemie niet te vaak meer voor zal komen!

Conclusie

Ik ben erg blij dat ik eindelijk mijn onderzoek naar de dividend geschiedenis van al deze mooie bedrijven heb kunnen afronden!

Ik ben er echt van overtuigd dat dit een enorm goede lijst met Europese dividend aristocraten is. Soms voelde het echt als een reis met een tijdmachine toen ik door hun jaarverslagen aan het bladeren was.

Ik denk dan ook dat we echt trots kunnen zijn op deze mooie Europese dividendaandelen die onderdeel uitmaken van de Noble 30 index.

Sommige bedrijven hebben enrom veel positieve invloed gehad op onze samenleving. Neem als voorbeeld Roche en Novartis. Sommige ziekten als borstkanker zijn niet meer direct een doodsvonnis indien we ermee geconfronteerd worden.

Dat gezegd hebbende, ik hoop dat dit artikel jouw geinspireerd heeft. Wellicht heb je er een aantal aandelensuggesties uitgehaald?

Tenslotte, laat het me weten in de comment sectie indien je verdere vragen en suggesties hebt ten aanzien van deze lijst.

Tot ziens 👍

Met vriendelijke groet,

European Dividend Growth Investor


Change Log

 • 30-Apr-2020: I have removed Royal Dutch Shell from the list. They have announced to cut their dividend by 66% and this was their first dividend cut since the second world war. Read here my take on it.
 • 25-May-2020: I have included Croda International plc to the list to replace Royal Dutch Shell. It’s a company that I wasn’t aware of earlier and should’ve been on the initial list. It ticks all the criteria.
 • 29-Oct-2020: Sodexo SA announced to cut its dividend. Quote: “To protect the balance sheet given the severity of the Covid-19 downturn in activity, and the uncertainty as to the timing of recovery, and in solidarity with the teams, the Board has decided not to propose a dividend for Fiscal 2020 even if the Underlying net profit was positive.” I will seek a replacement in the upcoming days.
 • 12-Nov-2020: Siemens announced a dividend cut when they announced their FY 2020 results. The company is being replaced by Castellum AB.
 • 8-Jul-2021: Groep Brussel Lambert en Sodexo zijn verwijdert uit de lijst omdat ze hun dividend vorig jaar verlaagd hebben. Zij zijn beide vervangen met Fresenius SE en Fresenius Medical Care.
 • 11-Jul-2021: Danone en Red Electrica zijn verwijdert uit de lijst omdat zij hun dividend vorig jaar verlaagd hebben (8% en 5% resp.). Zij zijn vervangen met Air Liquide SA en Novozymes A/S

Nu ook op YouTube (22-Dec-2020)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments