Dividend herbeleggen of uitkeren?

Als u een belegger bent die individuele aandelen of ETF’s bezit, ontvangt u waarschijnlijk regelmatig dividenden. Vandaar dat het dividend herbeleggen of uitkeren een veelgestelde vraag is.

En als u een beginnende investeerder bent, dan kan het verwarrend zijn om te beslissen wat u met uw dividendbetalingen het beste kunt doen. Veel traditionele brokers zullen u bijvoorbeeld vragen om een ​​keuze te maken, maar hoe weet u eigenlijk wat u het beste kunt kiezen?

Neemt u het dividend als contant geld of herbelegt u het direct terug in het aandeel of de ETF?

In mijn geval vormt dividendbeleggen de kern van mijn beleggingsstrategie, omdat ik ooit zou willen leven van de dividenden die mijn beleggingsportefeuille genereert.

Daarom was een van de eerste fundamentele vragen die ik als dividendbelegger moest beantwoorden: moet ik het dividend herbeleggen of uitkeren?

Laten we eerst een paar belangrijke basisprincipes doornemen voordat we die vraag beantwoorden.

Wat is dividend

Als aandeelhouder bent u per definitie mede-eigenaar van een bedrijf. En als dat bedrijf meer winst maakt dan het nodig heeft, dan heeft de raad van bestuur een aantal verschillende opties om die winst te besteden:

  • De winst terug investeren in het bedrijf
  • Schuld aflossen
  • Het eigendomsrecht van bestaande aandeelhouders vergroten door aandelen terug te kopen
  • Het uitbetalen van een dividend per aandeel aan de aandeelhouders


De keuze die het bedrijf maakt hangt veelal samen met hun kapitaalallocatie strategie. Sommige bedrijven richten zich meer op het versnellen van de omzetgroei door het grootste deel van het geld terug in het bedrijf te investeren, terwijl andere zich meer richten op aandeelhoudersverrijking via aandeleninkoop en dividenden.

De keuze die het bedrijf maakt hangt vaak af van de levensfase waarin het bedrijf zich bevindt en van hun toekomstig winstvermogen.

Dat gezegd hebbende, een dividend is dus een winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders

Wat zijn ex-dividenden en waarom zijn ze zo belangrijk?

In de VS worden dividenden meestal op kwartaalbasis uitgekeerd, terwijl dit in Europa eerder op halfjaarlijkse of jaarlijkse basis gebeurt. De verschillen tussen de twee continenten hebben veelal te maken met de bedrijfscultuur en de verwachtingen van de aandeelhouders.

Ze hebben echter één ding gemeen en dat is de aankondiging van het dividend. Dit gebeurt meestal op het moment van de publicatie van het jaarverslag of via afzonderlijke persberichten.

Wat opvalt is dat een dergelijke aankondiging 4 verschillende datums bevat:

1. Datum bekendmaking dividend

De dag waarop de raad van bestuur de uitkering van een dividend aankondigt. Dit betekent ook een officiële verplichting om het dividend aan haar aandeelhouders uit te keren.

2. Datum notering ex-dividend

Dit is officieel de eerste dag dat een aandeel zonder dividend wordt verhandeld. Kopers van aandelen op of na de ex-dividenddatum hebben geen recht op het dividend, dus het is belangrijk om de dag ervoor aandelen te kopen in het geval u het dividend nog snel wilt innen.

3. Datum vaststelling dividend

De dag waarop de belegger in de boeken van de onderneming moet staan ​​om in aanmerking te komen voor het dividend. Dit kan verwarrend klinken in vergelijking met de ex-dividenddatum. Dat komt omdat de ex-dividenddatum wordt bepaald door de aandelenbeurs, niet door het bedrijf zelf. Ze hebben vervolgens allebei 1 tot 3 dagen nodig om de aandelentransacties met elkaar te verwerken, vandaar het verschil.

4. Datum betaling dividend

De dag waarop het dividend door de onderneming wordt uitgekeerd aan haar tussenpersonen en aandeelhouders. Soms ontvangt u het dividend enkele dagen later, afhankelijk van uw broker. Dit geldt met name voor brokers die de handel in fractionele aandelen ondersteunen. Het kost ze vaak wat tijd om het dividend te verwerken en om het vervolgens correct uit te keren aan alle aandeelhouders.

Op basis van bovenstaande datums kunnen we concluderen dat de notering van het ex-dividend het belangrijkst is voor de aandeelhouders. Het is de enige echte datum die beslist of we het dividend al dan niet zullen ontvangen.

Dat gezegd hebbende, laten we nu terugkeren naar het hoofdonderwerp van dit artikel: het dividend herbeleggen of uitkeren?

De beste reden om het dividend te herbeleggen

Wanneer u dividenden herbelegt, heeft u het ultieme voordeel van rente-op-rente (ook wel compounding genoemd).

Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld waarin ik het genormaliseerde S&P500-rendement vergeleek met het S&P 500 Total Return rendement (“total return” is inclusief het dividend herbelegt):

dividend herbeleggen of uitkeren
S&P 500 versus S&P 500 Total Return-index

Dit is echt een groot verschil en zoals u kan zien wordt het alleen maar groter naarmate de tijd verstrijkt.

Dit is een goed voorbeeld van waarom Albert Einstein rente-op-rente ‘het achtste wereldwonder’ noemde. Hij die het begrijpt, verdient er aan; wie het niet begrijpt, betaalt het.”

Dus in den beginsel zorgt het herbeleggen van dividend voor een betere groei door het rente-op-rente effect.

Dat gezegd hebbende, het kan eventueel voor u belastingtechnisch voordeliger zijn om te beleggen in een ETF dat automatisch het dividend herbelegt. Dit voorkomt dan dat u 15% aan dividendinkomsten dient te betalen. U kunt ook tzt dan beslissen om het over te hevelen naar een ETF die u het dividend in geld uitbetaald zodat u er dan van kunt leven.

Bereken nu hoe uw toekomst er uit kan zien met mijn dividendherbeleggingscalculator.

Wanneer herbeleggen van dividend geen zin heeft

De enige redenen die ik kan bedenken is wanneer u bijna of al met pensioen gaat, wanneer u vervroegd met pensioen wilt gaan of wanneer u het geld wilt gebruiken om “vrije tijd te kopen”.

Dat zijn de momenten waarop u echt kunt profiteren van alle discipline en geduld die u in de loop der jaren als dividendbelegger hebt getoond.

In het eerste geval krijgt u waarschijnlijk een pensioen van de overheid aangevuld met uw bedrijfspensioen. U kunt dan het dividendinkomen gebruiken om een ​​rijker leven te leiden.

In het tweede geval worden al uw kosten al gedekt door het dividendinkomen. Dat is het moment waarop je kunt besluiten om te stoppen met werken, in ieder geval voor het geld. Dit noemen we doorgaans financial independence, early retirement (FIRE).

In het laatste geval zou u “tijd terugkopen” om zodoende minder te werken en de kwaliteit van uw leven te verhogen.

Niet iedereen wil vervroegd met pensioen, want sommige mensen zoeken gewoon naar meer “tijd” door minder te werken (bijv. 24 uur per week). Dit zou u dan meer tijd geven om aan de dingen te besteden die u graag doet, bijv. meer tijd met uw familie doorbrengen of meer tijd besteden aan uw hobby’s.

Hoe werkt het herbeleggen van dividend?

Een dividend komt typisch gezien in twee vormen: in contant of in aandelen (hierna stockdividend genoemd). Vaak kunt u zelf kiezen waar u als aandeelhouder de voorkeur aan geeft.

Maar dit is ook de reden waarom er doorgaans twee verschillende strategieën voor dividendherbelegging zijn:

1. Het herbeleggen van stockdividend

Een herbelegging van stockdividend is een directe transactie om het aantal aandelen te verhogen. De voordelen van een dergelijke herinvesteringsstrategie voor dividend zijn:

  • Het is relatief goedkoop, omdat je meestal (bijna) geen transactiekosten betaalt
  • U kunt het volledig automatiseren, wat het gemakkelijk maakt en veel psychologische voorelen geeft
  • Het is consistent, omdat u regelmatig extra aandelen ontvangt. Dit is een goed voorbeeld van “dollar-cost-averaging”.

Het niet selecteren van stockdividenden kan worden overwogen wanneer het onderliggende bedrijf slecht presteert of wanneer uw positie zijn maximum heeft bereikt.

Niet elke broker biedt Europese beleggers de mogelijkheid om stock-dividend te kiezen als herbeleggingsmogelijkheid. Binck doet dit bijvoorbeeld wel, maar allen voor Nederlandse aandelen.

Een andere optie is om Trading 212 te gebruiken, waarmee u de optie voor automatische herbelegging van dividend kunt inschakelen. Technisch gezien zijn dat geen stockdividenden, maar het brengt geen extra kosten met zich mee en het herbelegt het hele dividend in fractionele aandelen.

2. Het herbeleggen van dividend in contanten (cash)

Een herbelegging van het dividend in contanten is een strategie waarbij u het geld laat uitkeren en het vervolgens ergens anders belegd, bijv. bij uw volgende aandelenaankoop. Dit is een andere vorm van dollar-cost-averaging en het voorkomt dat u probeert de aandelenmarkt te “timen”.

De voordelen van een dergelijke dividendherbeleggingstrategie zijn:

  • De vrijheid om het dividend her te beleggen in andere (ondergewaardeerde) aandelen n.a.v. uw eigen voorkeur
  • Hiermee kunt u wat geld opsparen voor het geval u denkt dat de aandelenmarkt op het punt staat in te storten (ik ben hier zelf geen voorstander van, maar sommige mensen voelen zich hier prettiger bij)
  • Het stelt u in staat om beter uw portfefeuile te diversifiëren door het dividend in geld uit te laten keren. U kunt het dan herbeleggen in aandelen waarin u onderwogen in bent.

Het uit laten keren van het dividend in contanten is een strategie dat vaak wordt aanbevolen door waardebeleggers.

Is een dividend herbeleggings programma (DRIP) ook een goede optie?

Tot nu toe heb ik u de strategieën beschreven hetzelf herbeleggen van het dividend. Echter, veel bedrijven bieden ook de mogelijkheid om hun dividend herbeleggingsplan te gebruiken om zodoende het proces te vereenvoudigen.

Daar komt de term DRIP dan ook vandaan, die vooral populair is in de Verenigde Staten. Deze herbeleggingsplannen zijn minder populair in Europa, omdat er maar weinig bedrijven zijn die het aanbieden (bijv. Unilever en Halma Plc uit de Noble 30 index).

Traditionele voordelen van dergelijke DRIP-plannen zijn over het algemeen gereduceerde aandelenkoersen, commissievrije transacties en fractionele aandelen.

Maar zoals eerder vermeld, dit is tegenwoordig ook mogelijk via brokers zoals RobinHood, M1 Finance of in Europa via Trading 212. Vandaar dat ik deze dividendherbeleggingsplannen momenteel een beetje achterhaald vind voor de reguliere home-gamer.

Mijn oordeel: moeten dividenden worden herbelegd?

Om de vraag te beantwoorden of dividenden moeten worden herbelegd is voor mij eigenlijk vrij eenvoudig.

Naar mijn mening, en op basis van de eerder besproken onderwerpen, zou ik het dividend altijd herbeleggen en vooral zolang ik mij nog in de opbouwfase van mijn portefeuile bevindt.

Ik ben ervan overtuigd dat “time in the market beats timing the market”, dus wat mij betreft is het is niet nodig om geld opzij te zetten voor het geval de aandelenmarkt instort. Ik wacht bijvoorbeeld al sinds 2014 op een flinke crisis en de covid19-marktcrash was in voorbij voordat ik het in de gaten had.

Naar mijn mening blijft daarom de enige vraag over of het dividend in contanten of in stock uitbetaald moet worden. Deze keuze heeft naar mijn inziens meer te maken met uw persoonlijke beleggingsstijl. Geeft u de voorkeur aan een eenvoudig geautomatiseerd proces of koopt u liever aandelen tegen een gereduceerde prijs?

Hoe ik mijn dividenden herbeleg

Ik geef zelf de voorkeur voor het automatisch herbeleggen van het dividend n aandelen. Ik heb echter slecths beperkte mogelijkheden tot mijn beschikking, omdat ik dit eigenlijk alleen voor Nederlandse aandelen kan doen.

De fout die ik vaak maak, is dat ik te lang wacht met het herbeleggen van mijn dividenden. Vandaar dat je zou kunnen zeggen dat ik zelf mijn ergste vijand ben in het halen van mijn doelen.

In alle andere gevallen voeg ik daarom het ontvangen dividend in contanten toe aan mijn maandelijkse aankopen. Zo profiteer ik dan nog steeds het meest van mijn dollar-cost-averaging strategie.

That’s it van mijn kant. Wat denkt u zelf: het dividend herbeleggen of laten uitkeren?

Ik ben benieuwd naar uw antwoorden in de comment sectie onder dit artikel.

Met vriendelijke groet,

European Dividend Growth Investor

5 1 vote
Article Rating

European DGI

I am European DGI and it's my desire to retire early via Dividend Growth Investing as a passive income stream. This is not easy and especially when living in Europe. That's why I started this blog because I truly believe we can learn a lot from each other by sharing our journeys!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments