De 15 beste Nederlandse dividendaandelen in 2022!

Het is wellicht niet bij iederen zo bekend, maar we hebben echt een aantal juweeltjes als het gaat om Nederlandse dividendaandelen. En dan bedoel ik niet de bekende hoogrendements dividendaandelen, maar dividend groei aandelen.

Dit zijn Nederlandse dividendaandelen die erg goed passen in een portfolio als je bijvoorbeeld vervroegd met pensioen zou willen gaan. Het doel is namelijk dat de huidige jaarlijkse dividenduitkering jaar-op-jaar verder zal blijven groeien en bij voorkeur boven het inflatiepercentage.

Dit kan ook zorgen voor een mooi rente-op-rente effect wat vooral erg veel vreugde oplevert naarmate je langer belegd. Je zult merken dat dit nog enorm kan versnellen door het ontvangen dividend te herbeleggen.

Dat gezegd hebbende, in dit artikel wil ik jou graag laten kennis maken met de 15 beste Nederlandse dividendaandelen. Deze dividendaandelen hebben minimaal 10 jaar dividendgroei achter de rug of ze zijn pas vrij recent gestart. In dat laatste geval verwachten we natuurlijk wel een vrij uitgesproken dividendbeleid dat zich focused op dividendgroei richting de aandeelhouder.

Tenslotte zou ik mij ook niet verbazen als een aantal van deze aandelen zich in de toekomst mogen scharen in het select gezelschap van Europese Dividend Aristocraten.

Genoeg daarover, laten we aan de slag gaan. Hierbij de 15 beste Nederlandse dividendaandelen in 2022!


Dit artikel is onderdeel van een serie waarin ik van bepaalde Europese landen een aantal dividendaandelen bespreek (Engels):
5 highest yielding German dividend stocks
5 highest yielding French dividend stocks

Sommige data van de Nederlandse dividendaandelen besproken in dit artikel zullen al verouderd zijn wanneer je dit leest. Daarom raad ik altijd aan om zelf e.e.a. te verifieren voordat je besluit een aandeel aan te schaffen.1. Akzo Nobel N.V.

Dividendrendement2.47%Dividend Per Aandeel€1.98
Aantal Jaar Dividendgroei13SectorMaterials
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde3.71%WPA-Uitbetalingsratio45%

Akzo Nobel (AMS:AKZA | ISIN: NL0013267909) opereert in de materials sector and is vooral bekend vanwege hun verf en performance coating produkten. Het bedrijf verkoopt zijn produkten veelal aan de maakindustrie, maar daarnaast ook aan consumenten. Wellicht heb je hun verf dan ook wel eens gebruikt, want Dulux en Hammerite zijn vrij bekende merken die je tegen kunt komen in een bouwmarkt bij jou in de buurt.

De huidige opzet van het bedrijf is een resultaat van een fusie tussen Akzo en Nobel in 1969. Echter, de volledige oorsprong is helemaal terug te herleiden naar de 17e eeuw. Dit maakt het dan ook een vrij uniek bedrijf in de Europese aandelenmarkt.

Vandaag de dag opereert het bedrijf in meer dan 80 landen met een jaarlijkse omzet van iets meer dan 9.4 miljard.

Akzo Nobel is niet zo’n bekend aandeel in de dividend community, maar het is toch leuk om te zien dat hun dividendbeleid vrij uitgesproken is. Ze streven er naar een stabiel of groeiend dividend uit te keren aan hun aandeelhouders. Daarnaast heeft het op dat front ook goed grepresteerd sinds de financiele crisis in 2008 want het heeft al weer 13 jaar aan dividendgroei achter de rug.

Ik denk dat dit dan ook een mooi dividendaandeel is om mee te beginnen 👌

akzo nobel dividendhistorie
Akzo Nobel dividendhistorie.

2. Aperam S.A.

Dividendrendement4.6%Dividend Per Aandeel€2.00
Aantal Jaar Dividendgroei7SectorMaterials
5-Jaars Dividendgroei gemiddelde5.92%WPA-Uitbetalingsratio91.74%

Aperam S.A. (AMS:APAM | ISIN LU0569974404) is het volgende bedrijf uit de materials sector op deze lijst. Het bedrijf is gevestigd in Luxemburg, maar het heeft zijn hoofdnotering aan de Amsterdamse AEX.

Aperam SA is bekend van de productie van roestvrij staal en speciaal staal voor industriele doeleinden. Het bedrijf is een spin-off van AcelorMittal in 2011.

Dat gezegd hebbende, de staalindustrie is geen makkelijke industrie. Marges zijn flinterdun en het is erg gevoelig voor politieke spelletjes en vakdonden. Voorbeelden van politieke spelletjes zijn het dumpen van staal door China of het opwerpen van handelsbarrieres door Amerika.

Aan de andere kant profiteert het dan weer wel uitermate goed van oplopende grondstofprijzen met alles wat er momenteel gaande is in de wereld.

Niettemin, Aperam heeft zijn dividend weten te groeien in de laatste 7 jaar. Dit is opzich zelf niet zo veel, maar ook hier is hun dividendbeleid vrij duidelijk. Het streeft er naar een aantrekkelijk dividend uit te betalen wat overtijd zal moeten groeien.

aperam dividendhistorie
Aperam Dividendhistorie

3. ASM International N.V.

Dividendrendement0.75%Dividend Per Aandeel€2.50
Aantal Jaar Dividendgroei12SectorInformation Technology
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde28.99%WPA-Uitbetalingsratio25%

ASM International (AMS:ASM | ISIN: NL0000334118) is een bedrijf dat opereert in de enorm snel groeiende chipindustrie. Het is gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricage en de dienstverlening of “wafer processing” apparatuur. Deze apparatuur is essentieel tijdens de productie van halfgeleiderapparaten.

Het zal dan ook niet als een verassing komen dat het bedrijf gevestigd is in Eindhoven, wat mij betreft “silicon valley” in Europa. Andere zeer bekende bedrijven in die regio zijn Philiops, ASML en NXP.

Helaas is het bedrijf vrij prijzig op dit moment met een koers-winst verhouding van 33. Er zijn erg hoge groeiverwachtigingen voor ASM wat dan ook resulteert in een vrij laag dividendrendement.

Laat je daardoor echter niet misleiden, want de gemiddelde dividendgroei over de laatste 5 jaar was ongeveer 29%. Dit betekent dat het dividend iedere 2.5 jaar zal verdubbelen als het dit vast weet te houden. Velen verwachten dat de halfgeleiderindustrie de komende 10 jaar nog steeds zo hard zal blijven groeien, dus wie weet!

Vandaar dat ASM ook zeker op mijn watchlist is mochten we weer een keer een echte aandelenmarkt crash ondervinden. Tot die tijd blijf ik er echter van af, want op dit moment is het nog een tikkeltje te duur voor mij.

ASM International dividendhistorie
ASM International dividendhistorie

4. ASML Holding N.V.

Dividendrendement0.90%Dividend Per Aandeel€5.50
Aantal Jaar Dividendgroei14SectorInformation Technology
5 Year Average Dividend Growth35.59%WPA-Uitbetalingsratio37%

ASML Holding N.V. (AMS:ASML | ISIN: NL0010273215) is het ultieme semiconductor aandeel in deze lijst. Het werd in 1984 opgericht als onderdeel van een joint venture met Philips N.V.. Deze joint venture duurde niet heel erg lang, want in 1995 werd ASML naar de beurs gebracht.

ASML had het begin deze eeuw niet makkelijk en moest in 2008 nogal wat mensen ontslaan. Een investering van 15% door Intel, 5% door TSMC en 3% door Samsung heeft het bedrijf destijds gered.

Beter nog, het stelde ASML ook in staat om nieuwe EUV-technologie aan die bedrijven te gaan verkopen en als gevolg daarvan heeft het feitelijk een monopolie verworven binnen de industrie.

Ik zou zelfs willen beweren dat het nu tijd is voor ASML om iets terug te doen en Intel te helpen met een investering van 15% 😁. Wist je dat ASML’s marktkapitalisatie in de loop van de tijd Intel heeft overtroffen en dat het nu ~45% meer waard is dan Intel?

Dat gezegd hebbende, ASML heeft een duur prijs kaartje, want het bedrijf handelt momenteel tegen een koers-winst verhouding van 41. Dit is veel te duur voor mij, ook met de indrukwekkende groeicijfers van ASML.

Daarom zou ik, net als ASM International, alleen overwegen ASML te kopen als het aanzienlijk daalt tijdens een algemene marktcrash. Tot die tijd probeer ik mijn #FOMO de kop onder te drukken.

ASML dividendhistorie
ASML dividendhistorie

5. ASR Nederland B.V.

Dividendrendement5.8%Dividend Per Aandeel€2.42
Aantal Jaar Dividendgroei8SectorFinancials
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde13.76%WPA-Uitbetalingsratio37%

ASR Nederland B.V. (AMS:ASR | ISIN: NL0011872643) is een van de grootste Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. Het bedrijf is een spin-off van Fortis dat tijdens de financiële recessie in 2008 genationaliseerd werd.

Het heeft tot 2016 geduurd voordat de Nederlandse overheid het bedrijf weer naar de beurs bracht en tot 2017 om zijn volledige belang in ASR te verkopen. Dat is ook de reden waarom het bedrijf vrij nieuw is als optie onder dividendgroeibeleggers.

Dat gezegd hebbende, tegenwoordig is het bedrijf vooral bekend om zijn verzekeringsmerken “ASR verzekeringen”, “De Amertfoortse” en “Ditzo”.

ASR streeft ernaar een om het dividend met een aantal procent per jaar te laten groeien zoals beschreven staat in de meest recente update van hun dividendbeleid.

Een van hun grootste risico’s is echter regulering. Zo riepen de Nederlandse toezichthouders alle financiële instellingen op om het betalen van dividend op te schorten tijdens het begin van de coronapandemie.

ASR luisterde uiteraard naar deze oproep, maar keerde later in het jaar toen de impact duidelijk was alsnog het dividend uit. Technisch gezien zou je kunnen stellen dat er een dividendverlaging is geweest, maar het bedrijf heeft die uitkering via een speciaal dividend achteraf alsnog hersteld. Daarom zie je dit ook niet terug in onderstaande dividendgroeigrafiek en ik wil dan ook echt een compliment gevan aan ASR voor het navigeren onder deze extreme omstandigheden.

Houd er echter rekening mee dat als u in dergelijke tijden afhankelijk bent van passief inkomen, een vertraging van de dividendbetaling behoorlijk impact kan hebben. Ik zie dit als een groot risico als ik beleg in Nederlandse en andere Europese financiële instellingen.

Dat gezegd hebbende, vind ik dit bedrijf op dit moment aantrekkelijk gewaardeerd op basis van mijn screeningcriteria. Ik probeer het binnenkort nog eens wat verder te onderzoeken voordat ik wellicht een eerste plukje aandelen aanschaf.

ASR dividendhistorie
ASR Dividendhistorie

6. IMCD N.V.

Dividendrendement1.05%Dividend Per Aandeel€1.62
Aantal Jaar Dividendgroei8SectorMaterials
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde24.12%WPA-Uitbetalingsratio45%

IMCD NV (AMS:IMCD | ISIN: NL0010801007) is een leverancier en distributeur van speciale chemicaliën aan veel grote spelers op de internationale markt. Ik denk dat het echter voor velen een vrij onbekend bedrijf is, ondanks dat het aan de AEX genoteerd staat.

Het is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat het een B2B-bedrijf is dat ook nauwelijks in het nieuws komt. Maar het maakt daarom niet minder sexy. IMCD verviervoudigde tenslotte hun omzet in de afgelopen 10 jaar. Misschien is dit ook de reden waarom hun aandelen zo duur aanvoelen met een koers-winst verhouding van ~43?

Desalniettemin is het behoorlijk indrukwekkend om hun prestaties op het gebied van dividendgroei te zien sinds hun beursgang in 2014. Hun jaarlijkse gemiddelde dividendgroei over de laatste 5 jaar is maar liefst 24% (afgelopen jaar alleen al 58.9%)!

Als ik zou moeten kiezen wacht ik liever op een dip om IMCD aan te schaffen in plaats van dat ik mijn geld in Akzo zou stoppen. Fundamenteel ziet het er gewoon veel beter uit voor IMCD.

Nederlandse dividendaandeel IMCD
IMCD NV dividendhistorie

Vind je dit artikel interessant, maar heb je je nog niet gratis geabonneerd? Misschien is het de moeite waard om het een paar weken uit te proberen? 👇

[mailerlite_form form_id=3]

7. Koninklijke Ahold Delhaize N.V.

Dividendrendement3.37%Dividend Per Aandeel€0.95
Aantal Jaar Dividendgroei15SectorConsumer Staples
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde9.57%WPA-Uitbetalingsratio44%

Koninklijke Ahold Delhaize (AMS:AD | ISIN: NL0011794037) is de grootste supermarktketen van Nederland en Belgie. Ahold was oorspronkelijk opgericht in 1887 waarna het in 2016 besloot te fuseren met het Beglische Delhaize.

Wat belangrijk is om te weten, is dat Ahold ~60% van zijn omzet genereert in de Verenigde Staten. Daarnaast is het ook de eigenaar van Bol.com, een icoon binnen de Nederlandse e-commerce industrie.

Echter, Ahold maakte onlangs bekend een beursgang van Bol.com te overwegen later dit jaar. Ik ben erg blij met dit nieuws en ik denk dat het enorm wat aandeelhouderswaarde kan genereren.

Maar daar stopt het goede nieuws niet, want het bedrijf blijft aandeelhouders continue zeer rijkelijk belonen. Het heeft een aandelenterugkooprendement van ongeveer 2,5% per jaar en het keert momenteel een mooi dividend uit van ongeveer 3.3%.

Op dit moment ben ik niet van plan verder bij te kopen want ik heb over de laatste paar jaar al een flinke positie opgebouwd. Om het voor mij weer interessant te maken zou de prijs toch echt nog iets verder moeten zakken, wellicht tot onder de 25 Euro?

Meer info: Ahold Delhaize stock analysis

Ahold Delhaize dividendhistorie
Ahold Delhaize dividendhistorie

8. Koninklijke DSM

Dividendrendement1.55%Dividend Per Aandeel€2.50
Aantal Jaar Dividendgroei28SectorMaterials
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde7.39%WPA-Uitbetalingsratio39%

Koninklijke DSM (AMS:DSM | ISIN: NL0000009827) is van oorsprong een chemisch bedrijf, maar heeft zich recentelijk getransformeerd op het gebied van gezondheid en nutriënten.

Wist je eigenlijk dat hun naam afkomstig is uit de mijnbouw (Nederlandse Staatsmijnen)? Zo is het een eeuw geleden ontstaan en ik kan je vertellen dat ik letterlijk onder hun rook ben opgegroeid 😉

Dit is ook de reden waarom ik het bedrijf vrij goed ken en het heeft mij daarom positief verrast om zo’n succesvolle transformatie naar Nutrition te zien. Ik had dat niet verwacht en nu heb ik er spijt van dat ik het nog niet in mijn dividendgroeiportefeuille heb kunnen opnemen. De aandelenkoers is helaas gestegen tot niveaus die ik gewoon te duur vind.

Desalniettemin verdient het bedrijf een sterke positie in de lijst met Europa’s beste dividendaristocraten. Ze hebben hun dividend gedurende 28 jaar verhoogd en ik zie geen reden waarom ze er op korte termijn mee zouden stoppen.

Ga er daarom maar vanuit dat ik een positie initieer wanneer het aandeel rond een dividendrendement van 2,25% wordt verhandeld. Een koers-winst-verhouding van 25 is ook hier nog steeds wat te gortig voor mij.

Koninklijke DSM dividendhistorie
Koninklijke DSM dividendhistorie

9. Koninklijke Philips N.V.

Dividendrendement3.03%Dividend Per Aandeel€0.85
Aantal Jaar Dividendgroei29SectorHealthcare
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde1.22%WPA-Uitbetalingsratio127%

Koninklijke Philips NV (AMS:PHIA | ISIN: NL0000009538) is een iconisch Nederlands bedrijf dat onlangs zijn transformatie naar medische technologie heeft afgerond.

Sommigen van jullie kennen Philips wellicht alleen van hun consumentenmerken zoals televisies, stofzuigers en bijvoorbeeld koffiemachines. In dat geval is het goed om te weten dat dit tegenwoordig royalty’s zijn geworden, want Philips heeft al deze bedrijfsonderdelen in de laatste jaren van de hand gedaan.

Tegenwoordig is het een pure medtech-speler en in een felle concurrentie verwikkeld met onder meer Medtronics, Johnson & Johnson en General Electric. Het gaat dan ook nog niet zo goed, want hun beademingsapparatuur wordt uitgebreid teruggeroepen in de Verenigde Staten vanwege een ernstig defect. De verwachtig is dat dit helaas tot een aantal hoge boetes zal leiden.

En dit is precies wat het aloude probleem is met Philips onder het leiderschap van de huidige CEO. Frans van Houten lijkt sinds 2011 fout na fout te maken en het is dan ook een wonder dat hij deze transformatie voor elkaar heeft gekregen.

Maar zijn fouten zijn duidelijk zichtbaar in de winstcijfers. Ze zijn niets bijzonders en dat is ook een belangrijke reden voor de zeer lage dividendgroei.

Jammer, want het bedrijf heeft best weel veel potentie.

PS: ik heb een kleine positie in Philips, maar ik zou graag een betere prestatie zien. Alleen dan zal ik mijn positie vergroten.

Lees verder: Philips stock analysis

Koninklijke Philips dividendhistorie
Koninklijke Philips dividendhistorie

10. Koninklijke Vopak

Dividendrendement4.42%Dividend Per Aandeel€1.25
Aantal Jaar Dividendgroei20SectorEnergy
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde3.55%WPA-Uitbetalingsratio89%

Koninklijke Vopak NV (AMS:VPK | ISIN: NL0009432491) is ontstaan ​​in 2000 na een fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed. Het is een opslagbedrijf in grondstoffen variërend van chemicaliën, olie & gas en biobrandstoffen.

Om eerlijk te zijn, Vopak is naast IMCD een van de verrassingen tijdens het onderzoeken van Nederlandse dividendaandelen. Ik wist niet dat het zo’n sterk dividendgroei trackrecord heeft. Ik dacht echt dat een bedrijf als Vopak meerdere dividendverlagingen zou hebben gehad als gevolg van de grote financiële crisis en de oliecrisis in 2016.

Dat gezegd hebbende, ik vind het interessant dat Vopak een specifiek bedrijfsmodel heeft waarin het verdient aan bedrijven die hun grondstoffen willen opslaan. Vooral als het ook de mogelijkheid heeft om enkele tijdelijke brandstoffen zoals LNG op te slaan. Dit is erg interessant in de context van de energietransitie.

Daarom is Vopak zeker een bedrijf waar ik graag wat meer onderzoek naar zou willen doen. Het aandeel lijkt niet te duur te zijn met een koers-winst-verhouding van ~20.

Koninklijke Vopak dividendhistorie
Koninklijke Vopak dividendhistorie

11. NN Group N.V.

Dividendrendement5.47%Dividend Per Aandeel€2.40
Aantal Jaar Dividendgroei7*SectorFinancials
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde7.78%WPA-Uitbetalingsratio41%

NN Group NV (AMS:NN | ISIN: NL0010773842) is een van de grootste verzekerings- en vermogensbeheermaatschappijen in Nederland. Velen van jullie kennen het bedrijf misschien van het iconische merk Nationale Nederlanden. Het is vaak zichtbaar op verschillende grote gebouwen in de grotere steden in Europa (ook nog steeds einde A12 bij Den Haag?).

Dat gezegd hebbende, ging het bedrijf pas in 2014 naar de beurs na de spin-off van ING NV. Maar sindsdien is het zeer duidelijk in zijn doelen: het creeren van aandeelhouderswaarde!

In hun dividendbeleid vermelden zij dat NN Group voornemens is een progressief dividend per aandeel uit te keren. Het heeft dit tot zover erg goed gedaan met een gemiddelde dividendgroei van 7.8% over de laatste 5 jaar.

Het is een van deze aandelen waar ik echt spijt van heb dat ik er niet in stapte toen het onder in de 20 Euro handelde. Het was de ultieme kans en het zou me nu al een rendement van 10% op de aanschafkosten hebben opgeleverd. Het was een no-brainer destijds, maar op de een of andere manier weerhield mij er iets van om er in te stappen.

Jammer! Maar met een dividendrendement van 5.5% levert het nog steeds een heel mooi rendement op voor aandeelhouders. Daarom overweeg ik nog steeds een keer om een ​​positie in dit Nederlandse dividendgroeiaandeel te starten. Nog zo’n saaie verzekeringsmaatschappij past zeker nog in mijn dividendgroeiportefeuille.

* net als ASR kon NN Group op verzoek van de Nederlandse toezichthouders haar slotdividend aan het begin van 2020 niet uitbetalen. Wel heeft het in 2021 het geschorste dividend samen met het interim-dividend uitgekeerd. Daarom geef ik ze, net als bij ASR, een pass. Er was ook geen impact als we kijken naar de dividendgroei vanuit het oogpunt van een kalenderjaar versus fiscaal jaar.

Lees verder: what sector to invest in right now (highlighting NN Group)

NN Group dividendhistorie
NN Group dividendhistorie

12. Signify N.V.

Dividendrendement3.34%Dividend Per Aandeel€1.45
Aantal Jaar Dividendgroei7SectorIndustrials
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde6.67%WPA-Uitbetalingsratio47%

Signify N.V. (AMS:LIGHT | ISIN: NL0011821392) is een volgende spin-off van Philips NV en eentje uit 2016. Het is de voormalige lampendivisie dat tegenwoordig dus produceert voor consumenten en professionals onder het merk Philips.

Het is interessant om te zien hoe dit bedrijf zich ontwikkelt, want voor veel investeerders is dit een uitstervend bedrijf. Een spin-off van Philips werd dan ook veel geprezen.

Maar net als alle andere spin-offs van Philips NV, lijkt Signify op zichzelf veel beter te presteren. We kunnen het niet echt terugzien in hun omzetgroei, maar hun inkomsten en cashflow zijn zeer zeker verbeterd!

We hebben dit al vaker gezien met ASML en NXP als perfecte voorbeelden. Ik vraag me daarom af ​​of het niet gewoon beter is om alleen de beursintroducties van Philips te kopen in plaats van het bedrijf zelf. Echter, ik denk helaas dat een additionele spin-off er niet meer in zit voor Philips.

Dat gezegd hebbende, biedt Signify een behoorlijk dividendrendement met een redelijke dividendgroei. Het past niet in mijn portfolio, maar misschien wel in die van jou?

Signify dividendhistorie
Signify NV dividendhistorie

13. Unilever Plc

Dividendrendement4.19%Dividend Per Aandeel€1.71
Aantal Jaar Dividendgroei54SectorConsumer Staples
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde6.22%WPA-Uitbetalingsratio79%

Unilever Plc (AMS:UNA | ISIN: GB00B10RZP78) is tegenwoordig een puur Britse consumer staple nadat het bedrijf zijn dubbele notering aan de Amsterdamse beurs opgaf. Ik heb al vrij veel over Unilever geschreven en een aantal linkjes voor verder leesvoer zijn beschikbaar onder dit segment.

Maar oh boy, dit is een van de meest iconische Europese dividendaristocraten. Het heeft een trackrecord van 54 jaar dividendgroei wat vrij uniek is voor een Europees bedrijf.

Unilever heeft de afgelopen jaren echter met veel tegenwind te maken gehad. Het worstelt om zijn inkomsten en marges te vergroten en ik denk dat dit te wijten is aan hun focus op stakeholders versus aandeelhouders. Het bedrijf zet zich vol in voor duurzaamheid en het bieden van gelijke kansen en daar lijkt een flink prijskaartje aan te hangen.

Dat vind ik op zich prima, maar ik denk dat het belangrijk is om dit te beseffen. Een bijkomend voordeel is dat het bedrijf nu wel een stuk aantrekkelijker geprijsd is dan een aantal maanden geleden.

Echter, ik ben niet meer zo positief als ik voorheen was want fundamenteel begint het bedrijf toch echt langzaamaan achteruit te gaan.

Lees verder:
My thoughts about Unilever based on recent developments
Unilever stock analysis (video)
Unilever dividend history

PS: de ultieme “Nederlandse” dividendgroeigrafiek! 👇

Volledige Unilever dividendhistorie
Unilever Plc dividendhistorie

14. Wolters Kluwer N.V.

Dividendrendement1.65%Dividend Per Aandeel€1.57
Aantal Jaar Dividendgroei35SectorInformation Technology
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde14.72%WPA-Uitbetalingsratio57%

Wolters Kluwer (AMS:WKL | ISIN: NL0000395903) is een wereldwijde leider in informatiedienstverlening. Het heeft een sterke moat want veel professionals in de Legal & Regulatory, Tax & Accounting, Health & Governance, Risk & Compliance industrie kunnen niet echt functioneren zonder toegang tot de databases van Wolters Kluwer.

De belangrijkste concurrent is RelX en samen vormen ze een soort oligopolie. Niet zo lang geleden heb ik Wolters Kluwer nog geanalyseerd op dit blog en ik raad dan ook van harte aan om het artikel te lezen.

Net als DSM is Wolters Kluwer ook zo’n bedrijf waarvan ik spijt heb dat ik het niet eerder heb gekocht. Het profiteert van een sterke seculiere groeitrend genaamd Data Science en de Cloud. Helaas heb ik hier de boot volledig gemist!

Hoe dan ook, het bedrijf handelt momenteel tegen een koers-winst-verhouding van 34, wat toch wel erg veel is voor een bedrijf met een redelijk normaal groeiprofiel. Daarom blijf ik hopen op een betere kans om Wolters Kluwer aan te schaffen. Ooit zal de prijs toch weer een keer redelijk moeten worden?

Dat gezegd hebbende, 35 jaar dividendgroei lijkt mij het wachten waard voor deze voorbeeldige Europese dividendaristocraat! Het verdient dan ook zeker een mooie vermelding in deze lijst van Nederlandse dividendaandelen 👌

Lees verder: Wolters Kluwer dividend safety, stock analysis

Wolters Kluwer als Nederlandse dividendaandeel
Wolters Kluwer dividendhistorie

15. Shell Plc

Dividendrendement3.57%Dividend Per Aandeel$0.96
Aantal Jaar Dividendgroei1SectorEnergy
5-Jaars Dividendgroei Gemiddelde#N/AWPA-Uitbetalingsratio29%

Royal Dutch Shell (AMS:RDSA | ISIN: GB00B03MLX29) is een van de 5 grootste olie & gasproducenten in de energiesector. Met zijn Nederlandse roots verwacht ik dan ook niet dat dit bedrijf veel introductie vereist onder de Nederlandse dividend beleggers.

Maar misschien vraag je je daarom af waarom ik Shell eigenlijk aan deze lijst heb toegevoegd? Nou, de reden is simpel: Shell zet zich sterk in voor het creeren van aandeelhouderswaarde en stijgende dividenden.

We weten echter ook dat ze hun dividend begin 2020 hebben verlaagd en dit kwam voor velen als een verrassing. Ik zie het echter als een geweldige dividendreset.

De oliecrisis in 2016 eiste een behoorlijk zware tol op de balans van Shell en de pandemiecrash van 2020 kwam net iets te vroeg voor hun. Laten we ook niet vergeten dat Shell tot 2020 sinds de 2e wereldoorlog een groeiend dividend liet zien.

Vandaag de dag hebben we alweer al een behoorlijke dividendverhoging achter de rug, inclusief een toezegging tot een jaarlijkse dividendgroei van 4%. Ondertussen is Shell’s balans een van de sterkste in de sector, iets wat hen goed positioneert voor de toekomst.

Een ander bijkomend voordeel is de uitspraak van de Nederlandse Raad van State die Shell verplicht zich te houden aan de klimaatdoelstellingen. Naar mijn mening zet dit Shell onder druk om versneld nieuwe winstgevende business modelen uit te vinden gebaseerd op schone energie.

Hoewel het nog steeds een kleine fractie van hun totale investeringen is, zal de tijd moeten uitwijzen of het een positieve ROI kan genereren. Naar mijn mening moeten olie & gasbedrijven nog bewijzen dat ze een vergelijkbare winst kunnen genereren op basis van schone energie.

Dat gezegd hebbende, Shell is een van de grootste posities in mijn portefeuille samen met Ahold Delhaize uit deze lijst. Mocht er nog een keer een flinke crash komen dan zal ik er niet voor schromen om een volledige positie te nemen in het aandeel Shell.

Lees verder:
Shell’s dividend cut. What to do now?
Big oil is back! Which stocks to buy?

Royal Dutch Shell dividendhistorie
Royal Dutch Shell dividendhistorie – 2022 only includes 1 quarterly dividend to date.

👉 Live overzicht van sommige dividendstatistieken in dit artikel

Sommige informatie in dit artikel kan snel verouderd raken door veranderende aandelenkoersen. Daarom wil ik het je graag wat makkelijker maken om ook alle gegevens in het onderstaande google-doc te kunnen bekijken.

Houd er echter rekening mee dat de gegevens over het dividend per aandeel nog steeds handmatig door mij moeten worden bijgehouden. Ik verwacht dat het meeste wel hetzelfde zal blijven tot het eind van dit jaar, maar laat het me gerust weten in de comment sectie onder dit artikel als er iets incorrect is.

💎 Interessante statistiek

Ik ben een grote fan van de Chowder Rule en dat kan naar mijn inziens beschouwd worden als een handige waarderingstruc voor dividendgroeibeleggers.

Het interessante feit is dat een mandje van 15 Nederlandse dividendaandelen u een Chowder-score van 15.11% zou geven (22-maart-2022). Het is een combinatie van een dividendrendement van 3% en een gemiddelde dividendgroei van 12.11%.

Dit is echt hoog en het lijkt zelfs een veel betere performance te hebben dan de reguliere Europese dividend-ETF. Vandaar dat een eigen Trading 212 Pie erg interessant voor u zou kunnen zijn.

Het is een gemakkelijke manier om tegen lage kosten een mandje met aandelen te maken en in te investeren. U kunt uw beleggingen ook automatiseren, zodat u er maandelijks automatisch een x-bedrag in kan beleggen.

Ik gebruik deze aanpak al voor de Noble 30-index en ik zou kunnen overwegen om een ​​vergelijkbare Nederlandse dividendaandelen-pie te creëren.

Heeft u nog geen Trading212 account ? U kunt zich hier aanmelden om een account aan te maken.

Persoonlijk vind ik het een van de beste Europese internetbrokers voor low-budget investeerders of de meer “luie” investeerders die hun investeringsstrategie het liefst volledig automatiseren. We krijgen allebei een gratis deel met een waarde tot maximaal 100 Euro indien u besluit een account aan te maken.

Laaste gedachten over deze Nederlandse dividendaandelen

Nederland is niet alleen een interessant land vanwege de gunstige dividendbelasting. Zie de 15 Nederlandse dividendaandelen in deze lijst, dat is toch een overzicht om trots op te zijn?

Het betekent echter niet dat de Nederlandse dividendaandelen in deze lijst op dit moment allemaal koopwaardig zijn. Ik ben er gewoon van overtuigd dat het voor ons als Europese dividendgroeibeleggers belangrijk is om continue in de gaten te houden wat er op de markt beschikbaar is.

Na dit alles gezegd te hebben, wil ik Allan, een van mijn Twitter-buddies, graag bedanken voor zijn hulp. Hij is echter een beetje introvert waardoor hij niet graag in de schijnwerpers staat.

Hij werkt dan ook het liefst op de achtergrond, maar ik had dit artikel niet kunnen schrijven zonder zijn steun om mij van veel van de onderliggende gegevens te voorzien. Daarom wil ik hem speciaal bedanken 🙏 Ik had het niet kunnen doen zonder jou!


Voor je gaat, wil ik je nog graag om een kleine gunst vragen.

Dit artikel kostte me behoorlijk wat tijd om voor te bereiden en te schrijven, omdat Europese dividendgegevens vaak handmatige analyse via jaarverslagen vereisen. Helaas zijn zelfs de gegevens van Bloomberg, die een fortuin kosten, zeer onbetrouwbaar.

Als je het resultaat van mijn inspanningen behulpzaam vindt, mag ik je dan vragen dit bericht op je favoriete sociale media te delen? Of misschien een subtiele backlink in het geval je een collega-blogger bent?

Alle kleine beetjes helpen en het zou mijn werk een beetje meer bekendheid kunnen geven 🙏


Met veel respect wens ik u een fijne dag tegemoet,

Met vriendelijke groet,

European Dividend Growth Investor.


Disclosure: Ik bezit aandelen in Ahold Delhaize, Philips en Shell Plc.

5 1 vote
Article Rating

European DGI

I am European DGI and it's my desire to retire early via Dividend Growth Investing as a passive income stream. This is not easy and especially when living in Europe. That's why I started this blog because I truly believe we can learn a lot from each other by sharing our journeys!

Disclaimer

I’m not a certified financial planner/advisor nor a certified financial analyst nor an economist nor a CPA nor an accountant nor a lawyer. I’m not a finance professional through formal education. I’m a person who believes and takes pride in a sense of freedom, satisfaction, fulfillment and empowerment that I get from being financially competent and being conscious managing my personal money. The contents on this blog are for informational and entertainment purposes only and does not constitute financial, accounting, or legal advice. I can’t promise that the information shared on my blog is appropriate for you or anyone else. By reading this blog, you agree to hold me harmless from any ramifications, financial or otherwise, that occur to you as a result of acting on information provided on this blog.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments